Copyright © Alle rechten voorbehouden. zaansedoodles. Algemene Voorwaarden  Privacyverklaring
Ziektes en testen

Net als bij elk honden ras komen er bij de Australian Labradoodle ook verschillende ziektes voor,

gelukkig kunnen we op heel genetische / erfelijke ziektes inmiddels testen.

Eigenlijk zijn de erfelijke dingen heel simpel je hebt vrije honden ( hebben het ziekte gen niet)

Dragers ( hebben wel een ziekte gen maar kunnen het alleen doorgeven maar worden zelf niet ziek)

En je hebt lijders, deze hebben het gen dubbel en zullen dus ook de symptomen krijgen van de ziekte.


Als je weet of een dier het gen draagt kan je op verantwoorde manier fokken

Vrij x vrij = 100% vrij

Vrij x drager = 50% vrij + 50% drager

Drager x drager = 25% vrij 50% drager 25% lijders dus worden ziek


De meeste dingen zijn middels dna onderzoek te vinden en kan je goed naar handelen behalve Addison.

Ik zal alle voorkomende erfelijke afwijkingen zover als wij weten hieronder vermelden


VWD= Ziekte van Willibrand.

Dit is een bloedstollings ziekte via dna te testen en ook in menselijke variant bestaat dit, inmiddels hoeven we er niet meer voor te testen want het komt niet meer voor bij de ALD. Uiteraard mag er wel op getest worden.


PRA/PRCD= oogziekte

Een oogziekte waarbij je op latere leeftijd blind gaat worden Ook erfelijk op te sporen of de hond dit gen heeft.


IC =  improper coat

Eigenlijk kan je dit geen ziekte noemen aangezien de hond er niet aan dood zal gaan of een medisch probleem zal ondervinden. Well is het zo dat de hond niet de uiterlijkheden heeft / toont die bij een Australische labradoodle juist zo gewenst is , en helaas zijn er ook heel veel mensen allergisch voor deze vacht, de hond heeft op diverse locatie een kortharige vacht . Ook dit is dmv dna testen te voorkomen.


Addison = Ziekte van Addison

Het niet meer functioneren van de bijschorsnier en wordt veroorzaakt door een tekort aan cortisol en aldosteron

Dit is niet prettig aangezien de hond de rest van zijn leven medicijnen moet slikken en stress moet voorkomen. Het is niet dodelijk en met de juiste dosering en wetenschap kan de hond nog lang een gelukkig leven hebben.

De ziekte wordt vaak niet herkend doordat de hond algemene klachten heeft. Dit afwijkende gen is jammer genoeg nog niet te  testen door dna onderzoek, de rasvereniging en de fokkers hopen snel op een test maar zolang die er niet is zullen we heel goed moeten nadenken over de combinaties en dienen alle honden die een ziek kind hebben voortgebracht moeten bestempelen als een drager en die dus alleen kruizen met een voor zover wij weten een vrije hond.


DM = Degeneratieve Myelopatie

Degeneratieve Myelopatie ontstaat bij honden op latere leeftijd en jammer genoeg komt het veel vaker voor als we denken. De ziekte ontwikkelt zich meestal pas na het achtste levensjaar, en wordt gekenmerkt door verlies van aansturing van de achterhand. De voortschrijdende ziekte leidt uiteindelijk tot verlamming.  Hier is tegenwoordig een test voor. Onze honden worden hier dus ook op getest om te voorkomen dat er straks honden zijn die deze ziekte kunnen krijgen.Op addison na worden al onze honden getest op bovenstaande dingen, zodra Addison te testen is zal dit dan ook direct gedaan worden bij onze honden.


We zullen altijd eerst naar gezondheid kijken van een combinatie dan naar karakter en pas op het laatste moment naar kleur of andere uiterlijkheden.