Socialisation


Socialize 1
Natuurlijk wil je het allerbeste voor je nieuwe kameraad, dit kan alleen met een goede start.

Je zal me niet horen zeggen dat ik het beter ga doen als een ander maar wel wil ik hier vertellen hoe ik het wil aanpakken zodat je uiteindelijk een stabiel en vooral vriendelijk en leuk hondje mee naar huis neemt.

De eerste weken van hun leven houden wij hier Rust, Regelmaat en Reinheid hoog. Het is allemaal al spannend genoeg met de gekke geluiden om hun heen. Natuurlijk horen ze al vanaf geboorte allerlei dingen aangezien ze hier heerlijk in de huiskamer liggen bij het hele gezin. De katten en andere hond(en) en natuurlijk onze kinderen. De kinderen nemen vriendjes mee die geluiden maken en gekke bewegingen echter oppakken is totaal verboden door anderen buiten het gezin. Vanaf 3 weken gaan we de wereld vergroten en met 4 weken komen de eerste nieuwsgierige kopers lekker knuffelen met de puppen.

Wat is mijn idee verder zal je denken. We gaan veel rare geluiden en dingen gebruiken ( paraplu/ plastic zak/ ballen in diverse maten/ harde muziek/deurbel) maar ook gaan we naar buiten zodra het verantwoord is en alleen in de tuin. Voorheen ging ik met de pups er ook op uit maar dat bracht toch wat met zich mee met name als de pups naar de nieuwe baasjes gaan , want de beste socialisatie is herhalen van dingen die je evt spannend vind en dat samen doen met een vertrouwd persoon. Als ik de eerste keer naar buiten ga dan is dat spannend in vreemde omgeving maar ik ben wel vertrouwd. Dan gaan ze hetzelfde doen bij de nieuwe baasjes maar dan is alles vreemd , zowel de omgeving als de baas als de situatie en dan heeft het begin bij mij geen toegevoegde waarde gehad maar juist een -punt.

Ze gaan op verschillende ondergronden lopen zoals gras, beton , schelpen, zand, vloerkleed. Ook wordt er een begin gemaakt met bench training. Hun vachtverzorging wordt ook gedaan en kunnen ze kennismaken met de waterblazer.

En wat vooral ook heel belangrijk is de zindelijkheid. In de ren komt merk je dat de pups een eigen hoek hebben en dat is per nest verschillend waar ze hun behoefte doen, daar gaan we tijdelijk een matje neerleggen om ze dan even te kunnen wennen aan waar de plas en poep moet komen na een aantal dagen gaan ze de mat zien als speelgoed en verscheuren ze die. Ze gaan dan regelmatig naar buiten om te leren daar alles te doen en uiteraard halen we de plasjes en poepjes zo snel als kan weg.

Zodra ze wat groter worden ga ik dat naar buiten uitbreiden dan komen ze in de ren bij de deur en die deur staat zoveel als kan open en we merken dat ze het echt snel doorhebben dat ze buiten op de stenen of kunstgras hun behoeftes doen en dat scheelt dat bij de nieuwe baasjes weer een paar dagen.

Ook met eten gaan ze stap voor stap van de moedermelk af eerst rijstebloempap met geitemelk, dan kvv vleespap en dan over op de brokken zodat ze alles leren eten. Ale nieuwe eigenaren krijgen hun voedingsadviezen natuurlijk mee op papier. En ze worden natuurlijk ontwormd volgens regels met een ontwormingsmiddel voor puppen. De dierenarts zal dit ook volledig volgen en de controles uitvoeren zoals gebruikelijk is.

Onthoud wel dat zodra U de pup in huis heeft dat de socialisatie doorgaat bij U. Zorg dat de pup gedoseerd dingen te zien en te beleven krijgt. Gaat u vaak met de bus naam de pup lekker mee om te wennen maar doe het rustig aan. Eerst 1 keer alleen kijken bij de halte en het passeren van de bus, de volgende dag/ keer 2 haltes met de bus mee en zo opbouwen.

Met alles telt als je te snel gaat dan maak je meer stuk en kan je weer opnieuw beginnen met opbouwen, liever 1 week op 1 niveau dan dat je 6 keer opnieuw moet beginnen.

En bij al onze nestjes kijken we ook individueel of een nestje het wel aan kan en of er aanpassingen nodig zijn per nest zodat ieder op eigen tempo alles kan leren. Het blijft maatwerk bij elk nestje.